Jak zrobić coś dobrego i słodkiego

Kruche babeczki

Zbliża się impreza urodzinowa, czy też koleżanki mają wpaść na kawę, nie masz już pomysłu jak zaskoczyć je swoim wypiekiem, a chciałabyś ażeby były zadowolone i ażeby im smakowało. Bardzo dobrym pomsyłem są ciasteczka a właściwie babeczki na kruchym cieście z farszem czekoladowym, możne je udekorować czym się chce, a zapewniam że ich smak jest obłędny i zadowoli każdego. Kruche babeczki nie wymagaja do nas wielkiej pracy, a same ich przygotowanie to wspaniała zabawa, do ich zrobienia potrzebujemy:

Składniki:

– 500 g mąki pszennej lub krupczatki
– 250 g zimnego masła
– 100 g cukru pudru
– 1 łyżka zimnej wody
– 4 żółtka
– 1 łyżka śmietany 18%
– szczypta soli
Krem czekoladowy:

– 250 ml śmietanki kremówki 30%
– 180 g czekolady mlecznej
– 130 g mascarpone
Dodatkowo:

– świeże maliny lub truskawki do dekoracji
– kilka listków mięty.

Jak zrobić?

Do zrobienia kruchych babeczek potrzebujemy foremek, które nadadzą nam kształt używamy do tego foremek o nazwie talaterki, ale możemy i użyć innych małych foremek do babek. Nasze składniki powinny być też przechowywane w temperaturze pokojowej, wtedy nie będziemy mieć problemu z ich połączeniem. Najelepiej użyć mąki krupczatki i mąki pszennej w stosunku 1:1 czyli po 250 gram każdej, naszą mąkę należy przesiać sprawi to że będzie bardziej pulchna, dodajemy do niej masło, cukier puder, wodę, śmietanę i jajka. Teraz nasze składniki siekamy lekko nożem, po czym dokładnie wyrabiamy ciasto rękoma, gdy nasze ciasto będzie już dobrze wyrobione wkładamy je na pół godzin do lodówki. Przygotowane foremki smarujemy lekko na brzegach masłem czy innym olejem, spowoduje to że nasze babeczki nie będą się kleiły i będzie można je łatwo wyciągnąć z foremki, ciasto rozwałkowujemy i wkładamy kawałki do foremki i formujemy na kształt foremki. Już ten widok powoduje, że widać iż ciasto będzie przepyszne, następnie nasze babeczki nakłuwamy lekko widelcem, a żeby dodać im powietrza. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy nasze ciasteczka są upieczone możemy zabrać się za krem własnej roboty. Do garnka wlewamy naszą śmietanę i gotujemy na bardzo małym ogniu tak ażeby zaczęło się gotować, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy śmietankę z ognia, po czym dodajemy lekko posiekaną czekoladę, całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, gdy powstanie jednolita masa musimy ją schłodzić około 5 godzin, więc krem należy przygotować przed babeczkami, no chyba że mamy więcej czasu na przybycie gości. Po kilku godzinach masa powinna być gęsta, gdy tak jest dodajemy serek mascarpone i miksujemy do powstania gęstego kremu. Mamy gotowy krem, teraz należy nasze kruche babeczki napełnić kremem i udekorować wedle uznania, uwierzcie na słowo, że znikną w mgnieniu oka.