Czy warto mrozić zioła?


Zioła są niezwykle cennym dodatkiem do posiłków. Ubogacają je nie tylko w niezwykły aromat i smak, zawierają również wiele cennych witamin i minerałów, które pozytywnie oddziałują na funkcjonowanie organizmu. Jak je przechowywać?
Jak przechowywać zioła?
Rośliny sezonowe, jakimi niewątpliwie są zioła, mogą ubogacać dania nie tylko w momencie, gdy są świeżo zerwane, w najlepszym okresie wegetacji, w pełnym rozkwicie, z pełnią wartości odżywczych i aromatów. Ich właściwości z powodzeniem zamknąć można w formie, która umożliwi ich przechowywanie przez kilka miesięcy, umożliwiając sięgnięcie po ulubione przyprawy w dowolnym momencie w ciągu roku Najpopularniejszymi metodami przechowywania ziół, które gwarantują zachowanie aromatu i smak są suszenie ziół i mrożenie ziół.
Dlaczego mrożenie ziół?
Mrożenie ziół jest zdecydowanie łatwiejszą i szybsza metoda na przechowywanie ziół w porównaniu z ich suszeniem. Nie wymaga stosowania określonych temperatur, tworzenia specjalnych warunków. Mrożenie ziół gwarantuje zawsze ten sam rezultat – idealnie zachowany smak, aromat i właściwości ziół, niezależnie od ich rodzaju. Metoda ta pozwala zachować całe bogactwo cennych składników odżywczych roślin. Dodatkowo gwarantuje, że w ziołach nie dojdzie do namnażania się bakterii chorobotwórczych, pleśni i grzybów. Na skutek obniżenia temperatury natomiast, zahamowane zostaną procesy metaboliczne roślin, co sprawi, że po rozmrożeniu będą one jędrne i apetyczne. Najlepiej mrożeniu poddają się zioła miękkie, soczyste – jest to idealny sposób na zakonserwowanie bazylii, koperku, szczypiorku, cząbru czy pietruszki.
Jak mrozić zioła?
Mrożenie ziół powinno odbywać się jak najszybciej po ich zerwaniu lub zakupie. Konieczne jest ich wstępne osuszenie, a następnie oddzielenie listków, które mają zostać zamrożone lub posiekanie roślin na mniejsze kawałki. Nowoczesne technologie umożliwiają mrożenie ziół w kilka chwil. Stosowane w procesach przemysłowego chłodzenia intensywne strumienie schłodzonego powietrza zamieniają w mgnieniu oka każdy element rośliny w zamrożona cząstkę. Taka natychmiastowa przemiana nie pozwala na utracenie w procesie mrożenia ani świeżości produktu, ani grama z jego właściwości odżywczych.
Mrożenie ziół – jak długo utrzymuje się ich świeżość?
Zioła mrożone z powodzeniem można przechowywać nawet kilka miesięcy. Są zatem idealnym rozwiązaniem nie tylko w gospodarstwach domowych. Mrożenie ziół idealnie sprawdzi się we wszystkich miejscach, w których stawia się na jakość przygotowywanych dań i posiłków – w szeroko rozumianym przemyśle spożywczym – jako dodatki do mieszanek warzywnych czy ziołowych – w gastronomii – w restauracjach, kawiarniach jako samodzielne dodatki smakowe, dodatki do zup, sosów, marynat – czy też w cateringu – jako baza sosów, dressingów, sałatek.
Mrożenie ziół to świetna metoda na zachowanie wszystkich właściwości produktu na długi czas. Tak przechowywane oddadzą w daniu cały swój aromat, smak oraz zachowane wartości odżywcze z tą samą mocą, jak świeżo zebrane.